STYLE SWITCHER

Choose Colour style

Online Ticaret işlemleri
23 Ağu
0
Ağustos 23, 2016
Güncel Gümrük Konuları

Yurtdışından gönderilen paketler ülkemize İstanbul’da teslim edilir. Paket Avrupa’dan gönderilmişse Avrupa Posta İşleme Merkezi (AVPİM), diğer ülkelerden gönderilmişse Uluslararası Posta İşleme Merkezi’ne (UPİM) teslim edilir. Ürünün gümrüksüz olduğu düşünülürse, adresinize gönderilmek üzere postalanır ve muhtemelen 3-4 gün içinde paketinize kavuşursunuz. Ürünün gümrük işlemleri varsa veya ürünün gümrüklü olduğu düşünülüyorsa bulunduğunuz ildeki Gümrük Müdürlüğü’ne sevk edilir.

Ürün bulunduğunuz ile ulaştığında PTT’nin kargo bölümünde bekler. Burada genellikle haftanın bir günü mesai yapan gümrük muayene memuru tarafından incelenir. Örneğin gümrük muayene mesaisi Çarşamba günü ise, Çarşamba günü gümrük muayene memuru PTT’ye giderek yurtdışından gelen ürünleri inceler ve hangilerinin gümrüklü olduğuna bakar. Gümrüksüz olduğunu düşündüğü ürünleri dağıtıcıya teslim ederek adreslere ulaştırılmasını sağlar. Gümrüklü olduğunu düşündüğü paketlerin alıcılarına ise yazılı bildirim göndererek,  ürünlerin gümrükte beklediğini ve gerekli işlemleri yapmasını bildirir. (İşleyiş böyle ancak çoğu zaman bu bildirim siparişi verenlere ulaşmaz ve süresi içinde ürün sahibi gelmediği için ürün ya tekrar yurtdışı edilir yada tasfiye edilir.( devlete kalır )  Bu sorunu yaşamamak için  siparişi verdikten sonra satıcının kargoyu verdiğini teyitleyen takip numarası ile taşımayı yapan kargo şirketinin online sitesinden gönderinizi takip etmenizdir. ( Örnek: PTT ise yurtdışı takip sistemi, TNT, DHL vs ise ilgili firmanın gönderi takip sistemimde.) Sitemizin kargo takip bölümünden bahsettiğimiz taşıyıcı firmaların gönderi takip adreslerine direk ulaşabilirsiniz.)

Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir. Bu durumda gümrüğe gitmeniz gerekir ve sizin gözetiminizde paketiniz açılır. Gönderiler Şahsi eşya ve Ticari eşya olarak ta dikkate alınır ve gümrük işlemleri bu doğrultuda mevzuata uygun olarak işler.

1.Ürünün Gümrüğe Takılması
Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir. Bu durumda her ihtimale karşı ürün için varsa göndericinin size bildirdiği bir satış faturası ( Commercial Invoice yada Proforma invoice ) bu ve ödediğiniz tutarı belgeleyen banka dekontu, kredi kartı ekstresi veya paypal ile yaptığınız ödemenin ekran görüntüsünün çıktısını beraberinizde götürmenizi tavsiye ederiz Bu şekilde işlemleriniz epey bir kolaylaşır.

2.Gümrüğe Takılma Nedenini Öğrenin
Bir ürünün gümrüğe takılma sebepleri şunlar olabilir: Mevzuatımızda 75 eurodan fazla olan ürünler için gümrük işlemi uygulanır. Gümrük memurunun ürün değerinin daha yüksek olduğunu düşünmesi, paket içerisinde ürün adedinin yüksek olması vs( aynı üründen 1 den fazla var ise ürünlerin ticari değer taşıdığı ve ticaret amaçlı getirildiği düşünülür. ). Bulunduğunuz ildeki PTT Genel Müdürlüğü’ne gidin ve görevli gümrük memuru ile görüşüp ürünün neden gümrüğe takıldığını öğrenin. Çoğu ilde gümrük muayene memurları sadece 1 gün PTT’de mesai yaparlar. O nedenle gümrük muayene memurunun hangi gün PTT’de olacağını öğrenin veya doğrudan ilinizdeki Gümrük Müdürlüğü’ne gidin.

3.Gümrük Vergisini Ödeme
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.

YURTDIŞI KARGO FİRMALARI

Amerikadan veya herhangi bir ülkeden aldığınız ürünü PTT veya özel kargo firmaları aracılığıyla olmak üzere iki farklı şekilde getirebilirsiniz. Ben PTT ile getirmenizi, özel kargo şirketlerinden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yurtdışından alacağınız bir ürünün PTT ile gelmesi için ürünü aldığınız ülkede hangi firmanın PTT ile çalıştığını bilmeniz gerekir. Örneğin Amerika’da PTT ile çalışan şirket Amerika’nın posta servisi olan USPS’dir. Abd’den aldığınız ürünün USPS ile gönderilmesini sağlarsanız ürününüz elinize PTT ile ulaşır. Diğer bir ifadeyle Amerikadaki USPS şirketinin Türkiye’deki posta dağıtım işlerini PTT yapmaktadır. Eğer İngiltere’den bir ürün alacaksanız ve ürünün PTT ile evinize ulaştırılmasını istiyorsanız İngilteredeki hangi firmanın Türkiye dağıtımını PTT’nin yaptığını bulmalısınız. Genellikle devlete ait posta şirketlerinin Türkiye dağıtımını PTT yapmaktadır.

PTT ve Artıları
PTT ile ürün getirmenin en büyük avantajı gümrük işlemlerindeki kolaylıktır. Eğer gümrüklü bir ürün getirmek istiyorsanız PTT ile getirmek özel firmalarla ürün getirmekten çok daha kolay ve ekonomiktir. Gümrük işlemlerini başka bir sayfada açıklayacağız ancak şunu bilinki eğer gümrüklü bir ürün getirecekseniz en iyi firma PTT’dir.

PTT ve Eksileri
PTT özel kargo şirketlerine göre daha uzun sürede paketi teslim eder. Takip kodu olmayan gönderilerin kaybolma ihtimali vardır.

Özel Kargo Şirketleri ve Artıları
UPS, Fedex, TNT veya PTT hariç diğer kargo şirketleri aldığınız ürünleri çok kısa sürede teslim edebiliyor. Abd’den gönderilen bir paket 4 veya 5 gün içinde elinize ulaşabiliyor. Yurtiçi kargo gönderilerinin bazen 3 günde teslim edildiği düşünülürse, Abd’den gelen paketin 5 günde elinize ulaşması gerçekten takdire şayan bir hizmet.

Özel Kargo Şirketleri ve Eksileri
Özel kargo şirketleri PTT’ye göre daha pahalıya hizmet veriyorlar ve bazen kanuna aykırı olarak ürünleri gümrüğe tabi tutuyorlar. Örneğin gümrüksüz olarak adresinize gelmesi gereken bir ürün eğer özel kargo şirketleri ile geliyorsa ticari ürün olarak değerlendirilip gümrük vergilerine tabi tutulabiliyor. Bu durumda yüzlerce lira tutan gümrük vergisi, ardiye ücreti, gümrük komisyonu ücreti ve vekaletname çıkarma masrafı toplamını, yasalara aykırı olsa da, ödemenizi talep ediyorlar. Bu nedenle özel firmalardan uzak durmanızı ve PTT’yi tercih etmenizi tavsiye ediyorum.

 

Post Your Comments:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir